Güneş Enerjisi Kullanımı

Güneş enerjisi bir çok farklı alanda ve neredeyse her sektörde kullanılması mümkün olan bir enerji türüdür. Gelişen teknoloji ile birlikte artan enerji ihtiyacına karşı başarılı bir yenilenebilir enerji kaynağı alternatifi olan güneş enerjisi, üzerinde çok sayıda çalışma gerçekleştirilen bir enerji üretim yöntemidir.

Güneş enerjisi sistemleri aslında çok da yeni olmayan bir teknolojidir. Eski zamanlardan beri kol saatleri ve hesap makinelerinde kullanılmakta olan güneş enerjisi, günümüzde uydularda da kullanılmakta olan bir enerji türüdür.

Trafik lambaları, sokak lambaları ve işaret lambaları da güneş enerjisinin kullanım alanları arasında yer almaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları teknolojinin gelişmesi ile birlikte nihai tüketicinin de faydalanabileceği sistemler haline gelmiştir. Böylece nihai tüketici de kendi elektriğini üreterek tasarruf sağlayabilmektedir.

Su ısıtmada kullanılan güneş enerjisi yöntemleri ise, fotovoltaik güneş panellerinden bile daha önce başlayan bir teknolojidir. Uygun maliyetli bir enerji alternatifi olması nedeni ile güneş enerjisi, sıcak su üretiminde de sık tercih edilen bir enerji türüdür. Bu nedenle kırsal kesimler ve tarım alanları da güneş enerjisi kullanım alanları olarak tercih edilmektedir.

Yenilebilir enerji kaynaklarının önem kazandığı günümüzde ise, güneş enerjisi santrallerinin kurulumu yaygınlaşmıştır. Fabrika, endüstriyel alanlar ve soğuk hava depolarının çatıları güneş enerjisi sistemleri kurulum alanları olarak işletmeler tarafından tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra evlerin elektrik ihtiyacını karşılamada da çatı tipi güneş enerjisi santralleri tercih edilmektedir.

Çatı üzeri güneş enerjisi santrali uygulamaları, kullanılmayan alanları değerlendirerek firmalara veya konutlara avantajlı kullanım alanları sunmaktadır. GES çatı uygulamaları tasarımı ile standart saha tasarımlarına göre daha yüksek verim elde etmektedir. Çatı üzeri GES projeleri; sanayi alanlarında yani OSB’ler, depolama, tarım ve hayvancılık tesisleri ile; konut ve büyük ticari yapılarda yani alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, akaryakıt İstasyonları gibi oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir. Bu nedenle Türkiye genelinde ciddi bir kullanım potansiyeline sahiptir.